Рамното стапало (Pes planus) – ‘dus taban’ е најчест деформитет на стапалото и всушност преставува губење на физиолошките сводови на стапалото. Во однос на настанување, рамното стапало може да биде вродено и стекнато.

Рамното стапало се карактеризира со спуштање на сводот и  заземање на валгусна положба при стоење. 

Рамните стапала се честа и обично безболна состојба, која се јавува кога лаковите не се развиваат за време на детството. Во други случаи, рамните стапала се развиваат по повреда или од едноставни стресови на абење со текот на стареењето.

Рамните стапала понекогаш може да придонесат за болка во зглобовите и колената.

Симптоми
Повеќето луѓе немаат знаци или симптоми поврзани со рамни стапала. Но, кај некои се јавува болка во стапалото, особено во областа на петицата или лакот. Болката може да се влоши како резултат на зголемена физичка активност, а може да се појави и оток.

Причини
Рамното стапало е нормално кај доенчиња и деца, бидејќи лакот на стапалото сè уште не е развиен. Лаковите на повеќето луѓе се развиваат во текот на детството, но некои никогаш не развиваат лакови. Ова е нормална варијација во типот на стапалото, а луѓето без лакови може да имаат проблеми или да немаат воопшто.

Некои деца имаат флексибилно рамно стапало, во кое лакот е видлив кога детето седи или стои на прстите, но исчезнува кога детето стои. Повеќето деца го надминуваат флексибилното рамно стапало без проблеми.

Ризик Фактори
Факторите што можат да го зголемат ризикот од рамни стапала вклучуваат:

Несоодветни обувки

Дебелина

Физичка неактивност

Повреда на стапалото или глуждот

Ревматичен артритис

Стареење

Дијабетес

Третман

Рамните стапала може да предизвикаат болка во колената, колковите и ‘рбетот. Затоа од голема важност е соодветен третман.

Нехируршки опции за третман за спречување на развој на рамни стапала се:

Носење на анатомски влошки за стапало

Физикална терапија

Одржување здрава телесна тежина

Прилагодени дневни активности

Одмор

Кожната анатомски обликувана влошка се користи кај состојби на рамно стапало, при што дава стабилност и корекција на самото стапало при нивна употреба, запазувајќи ја анатомијата на стапалото а со тоа и на ‘рбетот. Погодни се за секојдневна употреба.

Ако нехируршките третмани не ги олеснуваат болките и проблемите поврзани со рамните стапала, тогаш операцијата може да биде следната опција.

Leave a Reply

Your email address will not be published.