ГОНАРТРОЗА

Автор: Д-р Благовеста Филева Попоска, спец.физијатар – ЈЗУ Општа болница Охрид

Дегенеративна болест на коленото која е пратена со пропаѓање на ‘рскавицата но и оштетување на другите структури на коленото. Прогресивно трошење на зглобот.

 – Видови:

 • Примарен (предиспозиција )
 • Секундарен (стекнат)

  – Етиологија:

 • Процес на стареење
 • Генетски фактори
 • Телесна тежина
 • Претходна повреда на коленото
 • Присуство на други болести
 • Најчесто кај жени над 45 год. – недостиг на хормонот естроген
 • Спортски повреди
 • Венска инсуфициенција

    –  Дијагностички процедури:

 • RTG
 • EHO
 • CT
 • MR
 • Клинички преглед
 • Лабораториска дијагностика

   – Главни симтоми:

 • Болка во колено(при движење)
 • Чувство на пуцкетање во коленото (крепитации)
 • Оток (вода во колено)
 • Чувство на топлина во зглобот
 • Укоченост во коленото
 • Оштетена функција на зглобот
 • Varus деформација на зглобот (О нога)

Лекување

Во почетна фаза се користат препарати :

 • Медикаментозна терапија:
 • Глукозамин и хондроин сулфат
 • Локални антиреуматски масти
 • Нестероидни антиинфламаторни лекови
 • Препарати на хијалуронска киселина
 • Плазма богата со тромбоцити
 • Целулар матрих
 • Колаген
 • ПРП терапија
 • Аналгетици
 • Витамин Д
 • Бета- Каротен
 • Омега -3
 • Интраартикуларна апликација на кортикостероиди

Физикална терапија:

 • Криотерапија и криомасажа
 • Хидротерапија
 • Акупумтура
 • Ласеротерапија
 • Магнетотерапија
 • Ултразвучна терапија ( UZ, Sonoforeza)
 • Електротерапија
 • Кинесиотајпинг
 • Текар терапија

Опеаративно лекување – тешка гонартроза која не реагира на друга терапија

 • Артроскопија
 • Остеотомоија
 • Замена на болното колено со импланти

Кинезитерапија

 • Јакнење на мускулите
 • Зголемена еластичност на мускулите
 • Зачувување и враќање на нормалните движења во зглобот
 • Подобра циркулација
 • Кардио вежби – пливање и шетање
 • Стречинг (истегнување) – без оптеретување во зглобот, во коленото да се постигнат целосни движења
 • Вежби со оптеретување – јакнење на m.Quvadriceps, мускули на задна ложа
 • Вежби за растеретување
 • Вежби за колено – изотонични
 • Вежби со апарат – Mina

Ортопедски помагала

 • Носење стабилизатор од еластичен материјал
 • Носење ортоза за да се ограничат движењата во зглобот , за да се намали болката

Ортози

 • Меки – еластични: со или без отвор
 • Со или без силиконско перниче
 • Со или без надворешен фиксатор ( фишбајни или метални шини) помагаат во намалување на болката , вкочанетоста и поголема издржливост при физичка активност.
 • Ригидни ортози – се користат кај средна и тешка форма на гонартроза и имаат за цел да дадат стабилност на коленото и лигаментите и да помагаат во одржување на зглобниот простор.
 • Влошки со медијално или латерално повишување – за растеретување на коленото.

За подобрување и враќање на функционалната способност како и добар квалитет на живот на пациентите потребна е навремена информираност и превенција.