Вашата секојдневна рутина може да има големо влијание врз здравјето и долговечноста на зглобовите. На пример, изборот на храна што учествува во одржување на густината на коските, го зајакнува сврзното ткиво и го намалува воспалението, може да ви помогне да спречите повреди и да ги зачувате зглобовите за долг, активен живот. Дали знаевте дека темното чоколадо има антиинфламаторни својства? Токму така. Какаото, главната состојка на чоколадото, содржи антиоксиданти кои имаат позитивни ефекти врз воспалението. Колку е поголем процентот на какао во чоколадото, толку е поголемо неговото антиинфламаторно дејство.

Но запомнете, чоколадото може да содржи многу шеќер и маснотии, затоа уживајте во него умерено. Ако сакате да се занесете, тогаш изберете чоколадо што содржи најмалку 70% какао.

Leave a Reply

Your email address will not be published.