Уринарната инконтиненција е неконтролирано испуштање на урината од мочниот меур. За да се воспостави контрола на мокрењето и нормална уринарна континенција, потребна е комплексна врска помеѓу мозокот, нервниот систем и органите во карлицата. Два кружни мускули (сфинктери) кои се наоѓаат на вратот на мочниот меур и почетниот дел на уретрата се одговорни за контрола на мокрењето. Иако се јавува почесто како што луѓето стареат, уринарната инконтиненција не е неизбежна последица на стареењето. Ако уринарната инконтиненција влијае на вашите секојдневни активности, не двоумете се да го посетите вашиот доктор. За повеќето луѓе, едноставните промени во животниот стил и исхраната или медицинската нега може да ги третираат симптомите на уринарна инконтиненција.