Контролата врз вашето ортопедско здравје е во ваши раце. Водењето здрав начин на живот ќе ви помогне да работите и уживате во вашите омилени работни активности.

Подобрете ја организацијата во вашата домашна и работна средина.

Безбеден дом и работно место, без опасности, може да помогне во спречување на повредите.

Ако работите на компјутер, за да избегнете состојби како синдром на карпален тунел, често правете паузи со цел да ги одморите шаката и прстите. Користете некоја од нашите ортози за карпал тунел.

Доколку вашата работа е со долготрајно седење, тоа може да доведе до лоша циркулација. Не седете со прекрстени нозе. Седнете правилно, одржувајте го растојанието помеѓу нозете и често менувајте ги позициите. Можете исто така да ги задржите нозете поткачени, 15-25 см од подот. Препорачуваме носење на компресивни чорапи кои значително ќе ја подобрат циркулацијата на крвта во вашите нозе.

Ако изведувате физичка работа и спортско – рекреативни активности, бидете свесни за изведувањето на повторувачки движења што можат да предизвикаат напрегање на мускулите и несакана повреда на зглобовите. Користете соодветни држачи за колено, скочен и рачен зглоб.

Ако кревате тешка тежина, секогаш истегнувајте се претходно и правилно кревајте се со помош на вашите основни мускули. Користете лумбален појас.

Постарите возрасни лица можат да ја подобрат својата домашна средина со цел да го олеснат движењето во просторот и да спречат несакани повреди. Најефективните заштитни мерки на домот вклучуваат:

Поставување гелендери (држачи) во ходниците

Поставување соодветни подови како би се спречиле фрактури

Поставување на соодветни тоалетни помагала во лизгави области како тоалетот и бањата.